Cumpararea unui teren- informatii utile!

blog

Cred ca toti ne-am gandit la un moment dat  “cum ar fi sa locuim la casa?”  Mult dorita casa cu curte si un petec de verdeata. Din ce in ce mai multi oameni doresc sa termine cu viata la bloc si sa se bucure de avantajele statului la curte. Mai ales in conditiile actuale, cand preturile au scazut considerabil fata de perioada de boom a pietei imobiliare, iar materialele de constructie s-au mai ieftinit si ele.

Trebuie insa sa fim atenti atunci cand dorim sa achizitionam un teren pentru construirea unei case. Cum s-ar spune: “ nu tot ce zboara se mananca”. Un teren care, la inceput, pare alegerea perfecta, poate ascunde o multime de inconveniente. Nu putine au fost situatiile cand cumparatorii nu au verificat cu atentie toate aspectele care tin de achizitia unui teren si s-au trezit ca nu pot construi pe el ceea ce aveau in minte sau, mai rau, nu au putut construi deloc.

 

Cumpar unde sunt utilitati trase sau nu?                                                            

 

Cele mai cautate sunt loturile de teren care au un minim de utilitati sau care au conducta de gaze si stalpii de curent cat mai aproape pentru o racordare mai usoara si mai ieftina. Ideal este sa aiba si canalizare, acces la liniile telefonice, cablu tv si internet.

Oaza de liniste

In general, cei care lasa Bucurestiul in urma pentru o casa intr-o zona marginasa, cauta sa scape de zgomot. Astfel ca foarte important este ca terenul sa nu fie in apropierea unei sosele circulate sau langa o strada foarte aglomerata. In afara de galagia pe care o fac masinile, curtile in apropierea acestui gen de strazi se umplu de praf. De asemenea, lotul ideal este in apropierea unei paduri, dar nu mai aproape de 150 m.

Risc de inundatie


Un alt aspect demn de luat in calcul este ca terenul sa nu fie inundabil in caz de ploi. Sa nu fie situat in albia unui rau sau in apropierea unei ape unde se deverseaza reziduri. Este recomandat ca solul sa fie stabil si nesurpabil. Pentru acest lucru este indicat un studiu geofizic -in functie de acesta se calculeaza si fundatia casei. De asemenea, sunt necesare si informatii legate de nivelul apei subterane (litologia solului).

Cat de mare sa fie curtea?

Dimensiunile terenului reprezinta o alta latura de luat in seama. Un teren aproape de perfectiune ar trebuie sa aiba cel putin 1.000 mp, considera cei mai multi dintre clienti. Astfel se poate repartiza zona casei, a gradinii, o zona cu pomi fructiferi sau decorativi. Sigur ca se construiesc case si pe terenuri mai mici, iar proprietarii sunt multumiti, insa indiferent de suprafata, conteaza forma terenului. Daca este ingust, in afara de faptul ca are o deschidere mica, se va construi „de-a lungul", casa luand o forma dreptunghiulara. De asemenea, nu este de neglijat faptul ca se prevede o distanta legala fata de imobilele vecine - spatiul fata de strada si de limita din spate a proprietatii.

Se poate construi pe terenul cumparat?


Pana la incheierea tranzactiei este recomandat sa se cunoasca starea terenului si incadrarea in intravilan construibil. Atentie! Poate fi intravilan, dar neconstruibil. De aceea este indicat sa se solicite un certificat de urbanism informativ, inainte de achizitionarea terenului. Prin acest certificat, autoritatile fac cunoscute cumparatorului (sau celui care solicita actul) elementele privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor deja existente si stabilesc cerintele urbanistice care trebuie indeplinite.

Proiectul casei

Inainte de alegerea unui teren ar fi bine sa va consultati si cu un arhitect care va va spune daca puteti ridica pe el sau nu casa pe care o aveti o doriti. In functie de forma terenului veti sti exact ce tip de proiect veti putea alege.

 Sursa: Imopedia.ro