Blog

blog

Casele din lemn reprezinta cea mai bună alegere pentru toţi cei care doresc un cămin natural, economic şi ecologic. Lemnul este un material uşor care poate fi prelucrat multilateral, nu are emisii, este sanatos şi economic. Case din lemn respira, contribuind la un mediu sanatos si natural.

Costuri Mici

 Preţul este pana la urma cel mai puternic factor in decizia finala cu privire la tipul de casa  construit. Casele din lemn sunt cu 30% – 40% mai ieftine decat cele din caramina, de exemplu, deoarece materialele folosite sunt mai ieftine, timpul de executie este foarte scurt,  iar faptul ca acestea pot fi prefabricate intr-o mare masura – face ca pretul sa fie si mai scazut.

 

Eficienta energetica

La nivel global, in ultimele decenii, caramida şi betonul au început sa piarda teren în fata locuințelor din lemn masiv. Lemnul este de 6  ori mai izolant decat caramida si de 15 ori mai izolant decat betonul, ceea ce conduce la importante economii de încalzire. Casele din lemn asigura un comfort termic excelent, ele fiind calduroase iarna şi racoroase vara.  Temperatura pereţilor – chiar şi iarna – este de 18 grade comparativ cu 5 grade la peretii din zidarie. Datorita unei inertii termice foarte mici, o casa din lemn se încălzeste imediat, chiar si în timpul iernii după o pauza foarte mare.

 

Rezistenta/Siguranţa

Casele din lemn sunt flexibile şi uşoare, si nu sunt periculoase in caz de cutremur. Principiul de transmitere al greutatii este acelasi cu cel al structurilor in cadre, cu diferenta ca materialul folosit este lemnul, care este mult mai elastic comparativ cu materialele de constructii clasice. Acest fapt, impreuna cu greutatea proprie redusa permite constructiilor executate pe structura de lemn sa reziste la seisme cu magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter.

 

Durabilitatea Caselor

In pofida prejudecatilor, calitatile principale ale lemnului raman elasticitatea si durabilitatea. Exista parerea preconceputa ca lucrurile facute repede nu sunt durabile. Casele construite din lemn demonstreaza ca „repede“ si „durabil“ e un concept real. In sprijinul acestei afirmatii stau bisericile de lemn mai vechi de un mileniu din nordul Europei, zecile de milioane de locuinte din lemn construite in tarile occidentale. Exista la noi, dar mai ales in Germania si Austria, case din lemn care au o varsta de peste 100 de ani!  Structura acestor case este gandita si proiectata ca un sistem spatial de cadre elastice, consolidate cu piese metalice speciale.

Grija pentru mediu

Spre deosebire de locuintele din caramida si beton, cele din lemn „respira“ si implicit constituie o sursa de „liniste“ si „echilibru“. Lemnul este un element natural si ecologic. Intr-o casa din zidarie poate aparea igrasia, condensul, pe cand o casă de lemn „respira” şi nu sufera din cauza vaporilor. Din punct de vedere estetic, lemnul confera cadrului interior o atmosfera calda, familiara, relaxanta, in timp ce la exterior constructia se distinge prin apropierea ca stil si mod de realizare de arhitectura mediului ambiant.

 

Citeste mai mult ...